Raalte JO13 - De weg naar het kampioenschap

Raalte JO13 – Het Kampioenschap

Het blijft altijd nog even wennen aan de nieuwe benaming JO13 – 1 in plaats van D1, maar alles went. De competitie loopt voorspoedig voor het team JO13. Vorige keer schreven we al dat met ruime cijfers van Overwetering gewonnen werd. En dat ondanks de enorme warmte op deze zaterdag.

De week erna kwam het team van Excelsior op bezoek in Raalte. Met Raalte waren beide teams koploper, dus ouders waren in grote getale aanwezig om het team bij te staan en dat was nodig. Hoewel je dat in de eerste minuten niet zou zeggen. Binnen en minuut stond er al 1-0 op het scorebord. Dan kantelt de wedstrijd in het voordeel van Excelsior. Nog voor de rust komt Raalte op achterstand 1-2. In de tweede helft wordt het nog erger 1-3. Maar we hadden twee extra spelers te weten Aaron en Teun en of het door hen kwam is niet te zeggen, maar Raalte scoort weer en de stand is weer dragelijker 2-3. Maar direct daarna komt de klap 2-4. Raalte herpakt zich weet dat verliezen geen optie is en er wordt weer goed gevoetbald. Zo wordt het toch 3-4 en door een slimme zet, krijgt Raalte net voor het einde een penalty en het wordt 4-4-. Een mooie wedstrijd en de verdeling van de punten was een eerlijk resultaat. Daarna mocht het team naar Heeten. Heeten was totaal niet opgewassen tegen het voetbalgeweld van ons team. Met de rust was het al 0-5 en na de rust werd er volop gescoord waardoor de eindstand op maar liefst 0-10 komt te staan.

Op 8 oktober komen de Witkampers op het Raalterveld. Na de eenvoudige overwinning op Heeten was het team gebrand om weer een goed resultaat neer te zetten. Maar dat leek makkelijker gezegd dan gedaan. De Witkampers bleven verdedigen en er was geen doorkomen aan. Toch lukt het en voor de rust staat het 2-0. Na de rust lukt de Witkampers toch te scoren en het wordt weer spannend 2-1. Het spel werd weer beter gespeeld en met succes. Mooie over gespeelde ballen leiden tot goals waardoor de wedstrijd uiteindelijk met 5-1 gewonnen wordt.

En dan heeft het team twee weken rust. Herfstvakantie. Even geen wedstrijden en opladen voor de belangrijke wedstrijd tegen Mariënheem. Zij hebben de koppositie overgenomen door het gelijkspel van Raalte eerder tegen Excelsior.

Op het hoofdveld mocht JO13-1 aantreden tegen een ploeg die tot nu alles gewonnen had en waar drie spelers al gescout waren. De druk was hoog. Maar wat andere tegenstanders van Mariënheem nooit lukten, lukte bij Raalte wel. Het eerste doelpunt maken. Dit kende Mariënheem niet, tegen een achterstand aankijken en dat al met 5 minuten. Onwaarschijnlijker, het wordt zelfs 2-0 nog voor de rust. In de tweede helft herpakt Mariënheem zich en heeft zelfs overwicht op het veld. Raalte komt niet meer over de middenlijn. Het wordt met man verdedigen om het doel schoon te houden. De vraag was niet of maar wannéér Mariënheem zou scoren en dat gebeurde ook, 2-1. Mariënheem geloofde er weer in en terecht. Raalte speelde heel anders dan de goede eerste helft. Maar dan wordt er weer goed overgespeeld, spelers vinden elkaar en gunnen elkaar de bal met resultaat. Het wordt 3-1. De kopjes bij Mariënheem gaan al hangen en het wordt nog erger 4-1 en dan wordt de wedstrijd afgefloten met 5-1. Waanzinnig! Wat een wedstrijd. Mariënheem weet niet wat hen overkomt. Nog 1 puntje verschil zit er in de competitie. Met nog vier wedstrijden te gaan, is het nu zaak alles te winnen om het kampioenschap binnen te halen.

De week erop moet het team aantreden tegen ‘aartsrivaal’ Rohda Raalte. Op papier een wedstrijd die gemakkelijk gewonnen kan worden, want zij staan onderaan de ranglijst. Er wordt op gras gespeeld waarbij het veld ook nog eens van beide kanten schuin afloopt. De eerste hoekshop wordt mooi door Raalte ingekopt 0-1. Door een communicatiefout in de verdediging kon de doelman niet voorkomen dat Rohda de gelijkmaker maakt. Tegen alle verhoudingen in. Maar de kopjes gaan niet hangen en er wordt goed gevoetbald wat een ruststand van 1-4 oplevert. Na de rust gaat het scoren door. Uiteindelijk wordt de wedstrijd winnend afgesloten met 1-7.

In Holten wordt tegen Blauw Wit gespeeld. En het is koud, steenkoud en dat merk je aan het spel. Het wil nog niet echt lukken. Daarnaast heeft Blauw wit een mega goede keeper op goal staan. De ballen willen er maar niet in. Het wordt duidelijk dat de keeper uitgespeeld moet worden om te scoren en dat lukt.  Met de rust is het 0-4. Na de rust wordt er nog gescoord en met 0-5 op het scorebord lijkt er niets aan de hand. En dan krijgt Blauw Wit de overhand en Raalte kan daar niets tegen inbrengen. Raalte komt niet meer van haar eigen kant af. En dat levert tegendoelpunten op. Dat ging ineens snel, want in korte tijd staat het ineens 3-5 en wordt het alsnog spannend. Ook voor de trainers en ouders langs de lijn. Het zal toch niet…….?

En dan scoort Raalte weer wat meteen de eindstand wordt 3-6.

Nog twee wedstrijden te gaan om het kampioenschap binnen te halen. Mariënheem volgt nog steeds met 1 punt achterstand. Alles moet gewonnen worden.

Dan mag De Zweef proberen van onze jongens te gaan winnen. Al snel blijkt dat Raalte deze wedstrijd winnend kan afsluiten. De jongens spelen goed over, gunnen elkaar wat en zo staat het met de rust al 4-0. Na de rust krijgt De Zweef meer grip op de wedstrijd en lukt het Raalte niet om de ballen bij de juiste speler te krijgen. Maar het lukt om de nul te houden. En er wordt weer mooi gescoord waardoor er met 6-0 gewonnen wordt.

En dan moet de laatste wedstrijd van de najaarscompetitie gespeeld worden. De kampioenswedstrijd. Alle ouders zijn uitgenodigd om de bijzondere wedstrijd live mee te maken. Bij andere wedstrijden worden de ouders die niet meekunnen via de app op de hoogte gehouden van de stand. Het is een mistige zaterdagochtend als om  10.15 uur de jongens van JO13-1 aantreden tegen Nieuw Heeten. Sander Tuten mag als scheidsrechter deze bijzondere wedstrijd leiden. Winnen is het doel vandaag. Een andere optie is er niet om kampioen te worden. Bij een gelijkstand of verlies gaat Mariënheem met het kampioenschap er vandoor. Dat geeft onbewust toch spanning bij de jongens. Nieuw Heeten heeft de aftrap en rent meteen op het Raalter doel af. Binnen twee minuten kijkt Raalte al tegen een achterstand aan. Er breekt aan de zijkant bij de trainers toch enigszins lichte paniek uit. Het zal toch niet. Gaat het team vandaag letterlijk en figuurlijk de mist in…..? Raalte mag nu vanaf het midden starten en pakt gelijk door. En voor we er erg in hebben, schiet Sam de gelijkmaker erin. We zijn er weer. De rust bewaren, wordt er vanaf de zijlijn geroepen. Het team heeft de ‘swung’ weer te pakken. Nieuw Heeten probeert het wel en krijgt ruimte, maar de bal gaat van Daniel naar Djenn waardoor Levy zijn bekende versnelling kan maken en richting goal loopt en raak schiet. 2-1. Het gaat steeds beter lopen bij Raalte. De spelers vinden elkaar makkelijker. Zo schiet Levy voor de keeper langs waardoor Esteban raak kan schieten. 3-1

Nieuw Heeten probeert telkens weer maar de verdedigers waaronder Robbe en Djenn kunnen de bal doorspelen naar het middenveld waar Gertjan op een handige manier de bal via Dion die snelheid maakt en de bal aan Levy kan geven en hij neemt de bal al koppend mee en vanaf de achterlijn voorgeeft waardoor Rowan, zo klein als hij is, toch raak kopt. 4-1

En dan krijgt Nieuw Heeten zo waar een mogelijkheid om de bal richting onze keeper Raimon te krijgen. Ondanks het verdedigingswerk van Djenn, Robbe of Daniel ten spijt lukt het hen om te scoren 4-2. Nieuw Heeten gelooft er weer in.

Vanaf het middenveld pakt Esra de bal op en speelt de bal perfect naar Sam die de keeper voorbij kan spelen en de 5-2 kan scoren. Dan krijgt Rowan de bal en ziet Sam vrij staan die nog voor het 16 meter gebied hard langs de keeper schiet. 6-2. Een mooie voorzet wordt door Robbe maar net naast gekopt waardoor de ruststand 6-2 wordt. Heerlijk even warm worden in de kleedkamer, want de temperatuur buiten is 0 graden. Na de rust wil het aan Raalter kant niet echt meer lukken. Er zijn koude handen etc maar de kansen die er komen zijn mooi maar niet succesvol. Dan schiet Rowan tegen de keeper aan die de bal niet onder controle heeft waardoor Collin hard richting bal loopt om hard raak in de linker hoek te schieten 8-2.

Vanuit de hoekschop schiet dezelfde Collin mooi richting het doel. Esteban probeert en krijgt de bal goed op zijn voet en schiet in de rechterhoek 9-2. Het publiek scandeert inmiddels 10,10, 10.

Maar de aandacht verslapt waardoor Nieuw Heeten een kansje krijgt en die benut 9-3. Meteen daarna probeert Nieuw Heeten het nog een keer. Maar verdediger Esra weet de bal te onderscheppen, de rust te bewaren en naar voren te schieten. En dan zijn er nog vier minuten op de klok. De spanning stijgt, valt de 10e goal er wel of niet. De bal raakt in de kluts bij de keeper en het is Esteban die toch de nummer 10 er in schiet. Een minuut later fluit Sander Tuten af. Raalte JO13-1 is najaarkampioen geworden. Na afloop wordt en met sporttenue en al gedouchet. Daarna de huldiging in de kantine met een woordje van de nieuwe voetbalvoorzitter Paul ?. Het is zijn eerste huldiging in zijn nieuwe functie. Alle spelers ontvangen een medaille, van de ouders krijgt iedereen een chocoladeletter en van SV Raalte de overheerlijke feestpatat voor deze kampioenen. De jongens hebben genoten.

Dank aan het bestuur voor de woorden en de attenties aan het team. Het team gaat nu de zaal in. Voor de één een nieuwe kans voor de andere speler een verzuchting omdat er gewoon zo weinig ruimte is om je spel te maken. Het zou daarom goed zijn als teams minimaal 1x in de week in de zaal zou kunnen trainen om technieken van het zaalvoetbal te leren. Want in de zaal voetballen is toch heel anders dan op het veld.

Alle spelers, trainers en ouders wensen de leden van SV Raalte hele fijne kerstdagen een bijzonder en vooral gezond 2017 toe!

Het succesvolle JO13-1 bestaat uit: Collin, Daniel, Dion, Djenn, Esra, Esteban, Gertjan, Levy, Raimon, Robbe, Rowan en Sam.

Dank aan de trainers en leiders: Akin, Ivan, Bert, Jord, Raymond en waterdrager Sonja.